Hvad det betyder at designe en have

Det kan være et spændende projekt at designe haver! At designe en have handler om mere end blot at plante blomster, træer og grøntsager. Designere skal overveje rummets indretning, tænke over, hvilke planter der vil vokse bedst i det pågældende område, eller hvordan man skaber skygge til udendørs siddepladser. Designere skal også vide, hvordan forskellige elementer som f.eks. vandelementer og strukturer vil påvirke havens udseende. Det lyder måske let at designe en have, men det kræver masser af kreativitet og omhyggelig planlægning at gøre det rigtigt!

1. Haveindretning handler om at skabe et smukt og funktionelt rum

Når man designer en have, er det vigtigt at tænke på både rummets udseende og funktion. Havearkitekter skal overveje, hvordan forskellige planter vil se ud sammen, og hvordan haven vil blive brugt. Hvis du f.eks. ønsker et sted at slappe af i det fri, kan det være hensigtsmæssigt at inddrage siddepladser eller et vandspil i dit design.

Hvis du derimod ønsker en have, der er mere funktionel end dekorativ, bør du måske fokusere på at vælge planter, der er nemme at passe og vokser godt i dit klima. Uanset hvad dine mål er for din have, skal du sørge for at vælge planter og funktioner, der passer godt sammen!

2. Der er mange forskellige elementer, der indgår i udformningen af en have

Når man designer en have, er der mange forskellige elementer, man skal tage hensyn til. Nogle af de vigtigste omfatter:

– Pladsens indretning: Hvordan vil haven blive indrettet? Skal den være kvadratisk eller rektangulær? Vil der være områder, der er beregnet til bestemte aktiviteter, f.eks. spisning eller afslapning?

– Planter og blomster: Hvilke planter vil vokse bedst i det pågældende område? Hvilken farvesammensætning vil du gerne bruge?

– Strukturer og funktioner: Ønsker du at inddrage strukturer i din have, f.eks. en havepavillon eller en karnap? Ønsker du et vandelement som f.eks. en dam eller et springvand?

– Belysning: Hvordan vil du belyse haven om natten? Solcellelys er en god mulighed for haver, der ikke have adgang til en elektrisk kilde.

– Designtemaer: Ønsker du en have med et bestemt tema, f.eks. victoriansk eller zen? Der findes mange forskellige havestilarter, der passer til forskellige designæstetik og smag!

Det kan være sjovt og givende at designe en have, men husk på, at det både er tidskrævende og kræver en vis kreativitet. Designere skal tage hensyn til rummets unikke behov, når de skaber deres design, hvilket kan betyde, at der skal foretages ændringer senere hen. Med omhyggelig planlægning og ved at lære mere om havedyrkningsteknikker som f.eks. containergartneri kan det være nemt at designe din egen oase i baghaven!